Çevrim içi (online) derslere ne kadar hazırsın? Testi tamamla, cevabı bul! 15 Nisan 2020

Çevrim içi derslerle öğrenmek yüz yüze / sınıf içi derslerle öğrenmekten daha farklı beceriler gerektirmektedir. Bazıları için çevrim içi dersler hem yeni şeyler öğrenmek hem de kişisel sorumlulukları düzenleyebilmek için bir fırsat anlamına gelmektedir. Bazıları içinse uzun ve çetrefilli bir keşif yolculuğudur. Eğer böyle bir deneyimi tatma konusunda kararlıysanız nelerin sizi beklediğini bilmek ve bunlara hazırlıklı olmak oldukça önemlidir. Peki, bu farklı ortama siz ne kadar hazırsınız?

Aşağıda birkaç dakika içerisinde tamamlayabileceğiniz bir test sizi bekliyor. Bu test yurt dışındaki bazı üniversitelerin çevrim içi ders almak isteyen öğrencilerine uyguladıkları bir hazır bulunuşluk testinden* uyarlanmıştır. Testin sonucu çevrim içi öğrenme konusunda ne kadar hazırlıklı olduğunuza dair fikir edinmenize yardımcı olacaktır.

Sonuçları -siz istemedikçe- sizden başka kimsenin bilme şansı olamayacağı için açık yüreklilikle doldurmanızı öneririz. Ama isterseniz sosyal medya hesaplarınızda “Çevrim içi derslere hazırım” diyerek Öğretmen Akademisi Vakfı’nın hesaplarını etiketleyebilirsiniz. Testi uyguladığınızda çevrim içi eğitim için hazır olmadığınız gibi bir sonuç ortaya çıkarsa, eKampüs'teki birbirinden farklı eğitimlerden faydalanarak bu konuda bilginizi ve tecrübenizi artırabilir, blog yazıları ile yeni öğrenme deneyimleri kazanabilirsiniz.

Yönerge: Aşağıdaki tabloda bulunan her satırdaki ifadelerden size en uygun olanı seçip yanındaki kutucuğu işaretleyiniz. Testi tamamladığınızda sonuçları yorumlayan kılavuzu aşağıda bulabilirsiniz. 

 

*******

 

Sonuçların yorumu:

Eğer sağ sütundaki toplam puanınız 17 ve üzerinde ise Çevrim içi öğrenme ortamlarında:

Beklediğinizden çok daha fazla zorlukla karşılaşma ihtimaliniz olduğu anlamına gelmektedir.

Mevcut durumda çevrim içi dersler sizin için şuan en iyi seçenek olmasa da eğer hala bu konuda istekliyseniz yapmanız gereken yaşayabileceğiniz zorlukları anlamak ve bunların üstesinden gelmenin yollarını aramak. (Aşağıda sizler için başlıklar halinde bazı öneriler listeledik.**)

Puan ağırlığı 3-4 olan sorular, çevrim içi öğrenme konusunda gerekli olan kritik ders çalışma becerilerini işaret etmektedir. Çevrim içi derslerde başarınızın yüksek olmasını bekliyorsanız ilgili sorularda sol sütundaki ifadeyi tercih edebiliyor olmanız gerekmektedir. (7-8-9-10-11-14-15. Sorular)

Puan ağırlığı 1-2 olan sorular da çevrim içi derslerde başarılı olmak için önemlidir. Ancak bu sorulardaki ifadelerin çoğu, öğrencinin çevrim içi öğrenmedeki akademik başarısını doğrudan etkilemeyen konulardır ya da dersler başladığında hallolabilecek noktalardır. (1-2-3-4-5-6-12-13. sorular)

Bilgilendirme: Testte elde edilebilecek puanların toplamı otuz beştir.

 

**Çevrim içi derslerde başarılı olmak için öneriler:

Öğrenme sürecindeyken deneyimlerinizi paylaşmaya açık olun.

Açık, net ve anlaşılır şekilde kendinizi yazı dilinde ifade etme yeteneğinizi geliştirin. Ayrıca noktalama işaretleri, yazım ve dil bilgisi kurallarına da dikkat edin.

Yabancı dil bilmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Motivasyonunuzun ve sorumluluklarınızın kontrolünü ele alın.

Sistemli bir çalışma ve düzenli bir çalışma ortamı oluşturun.

Eğer bir sorunla karşılaşırsanız bunu paylaşmaktan ya da yardım istemekten kaçınmayın.

Bir çevrim içi eğitim alıyorsanız haftalık 4-15 saat arasında bir süreyi bu hedefiniz doğrultusunda belirleyin ve bu süreyi sadece ona ayırın. Zaman yönetimi en kritik becerilerin başında gelmektedir.

Dersin sizden beklediklerini eksiksiz ve zamanında yapın.

Çevrim içi derslerin bir şeyleri öğrenmenin kolay yolu değil elverişli bir yolu olduğunu aklınızda tutun.

Karar verme ve eleştirel düşünme konusundaki bilgi ve becerilerinizi etkin hale getirin.

Kaliteli bir bağlantı, sorun çıkarmayacak ve güncel yazılımları çalıştıracak bir bilgisayar işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Zihin yapınızı şu şekilde güncelleyin: “Nitelikli bir öğrenme sınıfa gitmeden de gerçekleşebilir.”

Teknoloji ve bilgi okuryazarlığınızı ve becerilerinizi geliştirin.

Buradaki önerilerden bazılarını okurken “tamam ama nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sorunuza cevabı bulmak için eKampüs Blog’larını okumayı ve yeni bloglar için takipte kalmayı unutmayınız.

 

Blog Yazarı: Dinçer Demir - ÖRAV Uzman Eğitimcisi

 

Kaynakça:

*(test): This material is based on original content by Glenn Pillsbury at Stanislaus State, which was published freely under a Creative Commons Attribution 4.0 license at https://www.csustan.edu/teach-online/online-readiness-self-assessment.